Lahjoita villasukat siviilipalvelusmiehelle tai totaalikieltäytyjälle

Lahjoita villasukat siviilipalvelusmiehelle tai totaalikieltäytyjälle - Sivarisukka 6. Tervetuloa mukaan :)

Sivarisukka tulee taas! Keräysaika on lokakuu-joulukuu 2015 eli sukkia voi toimitella joulukuun puoliväliin asti.

Sivarisukka palaa samoin kujein; sukkien väri ja malli vapaat, kokoja tarvitaan haarukassa 40-48, ehkä eniten 43-45. Liitä mukaan halutessasi henkilökohtainen tervehdys. Sukat voivat olla villaa, sukkalankaa tai vegaanille sopivat.

Mikäli haluat, voit tehdä sukkien sijaan pipon, lapaset, kaulahuivin, kaulurin, kynsikkäät tai vaikka ranteenlämmittimet. Jokainen mieltä ja ihmistä lämmittävä käsityö pääsee mukaan. Jos teet vegaanille sopivan käsityön, merkitse se niin tiedän kenelle se annetaan, kiitos.

Ihanaiset lämmittimet jaetaan siviilipalvelusmiesten koulutusjaksolla Lapinjärvellä joulun alla. Totaalikieltäyjät - ottakaa yhteyttä maililla minuun niin saatte omat sukkanne :)

Siviilipalvelukseen hakeutuu vuosittain noin 2500 ja totaalikieltäytyjiä on joitain kymmeniä. Virallista keräystavoitetta ei kampanjalla ole, sillä jokainen sukkapari lämmittää yhdet ainutlaatuiset varpaat.

Tule mukaan neulomaan!

Lisätietoja ja toimitusohjeita osoitteesta sivarisukka@gmail.com

terveisin Saana :)

sunnuntai 31. lokakuuta 2010

Sivarisukkien syy ja tarkoitus

Hesarin sunnuntailehdessä tänään on iso juttu sivarisukista, se on todella mukavaa.

Haluan kuitenkin tässä omalla foorumillani täydentää juttua niiltä osin, joilta se jäi mielestäni epäselväksi.

Toimittaja nosti "talvisodan hengen" ihan ingressiin asti - ilmaisten että minun mielestäni talvisodasta ei pitäisi enää puhua. Se, mikä minua vaivaa tämän termin käytössä nykypäivänä, on se että sillä trivialisoidaan sota. Molemmat isoisäni ovat sotineet, samoin puolisoni molemmat isoisät. Koko Suomi joutui sotaan vasten tahtoaan. Jäljet näkyvät suomalaisissa perheissä ja suvuissa edelleen. Talvisodan henki ei ole vain sanapari jota voi käyttää sisun ja tarmon symbolina, se kuvaa tilannetta jossa pieni maa taisteli olemassaolonsa puolesta. Sen taustalla on se, että perheet luopuivat pojistaan ja isistään sodan vuoksi.

Sotilaskotiliitto käytti keräyksessään talvisodan henkeä keräysohjeissa:

"Sukat varastoidaan sotilaskotiyhdistyksiin ja Sotilaskotiliittoon. Näin sukista tulee todelliset "Tuntemattoman sotilaan villasukat" talvisodan henkeen."

Eikö minun mielestäni sodasta saa puhua? Päinvastoin, sodasta pitääkin puhua. Sotaa ei saa unohtaa eikä sitä saa latistaa pelkäksi sanapariksi. Sota ei ole elokuvien nokkelaa yksilöiden toimintaa tai nerokkaita strategioita; sota on tuskaa, kipua ja verta. Sota on sellaisia uhrauksia, joita suurempia ei voi olla.

Jos vain voin omalla pienellä panoksellani vaikuttaa rauhan puolesta, niin pyrin sen tekemään.

Sivarisukka on kampanja, jossa neulotaan sukkia ensi vuoden sivareille ja totaalikieltäytyjille. Sotilaskotiliitto kerää sukkia ensi vuoden varusmiehille ja -naisille. Kumpaan vain sukkakeräykseen osallistuminen osoittaa välittämistä. Itsetehty sukkapari on lämpöinen lahja ihmiseltä toiselle.

Tästä linkistä Sotilaskotiliiton villasukkakampanjaan:
Tuntemattoman sotilaan villasukat

2 kommenttia:

 1. Moi Saana,

  Kommentoinkin jo Naamiksen puolella oivaa Hesari-juttua. Hyvä, että projektisi saa näkyvyyttä!

  Sotien jälkivaikutuksesta on ihan oikeasti tärkeä puhua, koska sodat vaikuttavat myös jopa mun pullamössösukupolveeni. Traumat siirtyvät sukupolvilta toisille. Tosin niin, että jotkut tavat tai asenteet (esim. tunnekylmyys, väkivalta, hierarkiaorjuus, sukupuolten väliset suhteet yms. yms.) jäävät elämään vuosikymmeniksi muuttuen "maan tavaksi" ja "suomalaisuudeksi", jota ei osaa edes kyseenalaistaa saatika analysoida. Tästä olen käynyt mielenkiintoista keskustelua psykiatrin kanssa; heille sotien jälkivaikuitusten kitkeminen ulos ihmisistä on täysin arkipäivää.

  Todella tärkeitä ja koskettavia kirjoja sodan arjesta, todellisuudesta ja jälkivaikutuksista: Jenni Kirves, Sari Näre, toim.: Ruma sota. Talvi- ja jatkosodan vaiettu historia; samojen toim. Sodassa koettua -sarja.

  Tsemppiä sukkaprojektiin ja tavataan taas!

  Roosa

  VastaaPoista
 2. Loistava idea, hieno toteutus! Toivottavasti sukkatavoite täyttyy.

  Rispektii :D
  :mikko (sivari vm 91-92)

  VastaaPoista